Сила за думи

Здравейте, може би знаете, колко мощна е една човешка дума. Може да бъде като оръжие но и като лекарство. Ето какво станало в едно семейство.

Момчето имало много тежък избухлив характер. Мнохо лесно се ядосвало и влизало в караници и спорове. Един ден баща му даде на него една торбичка с пирони. Помоли го всеки път когато някой или нещо ще го ядосва, да закове един пирон в ограда, която обкръжавала техен двор.

Първия ден момчето заковало 38 пирона. С времето момчето разбрало, че полесно е да овладее своя гняв отколкото да заковава пирони. След няколко седмици една вечер съобщи на баща си, че тоз ден на никого не се ядосало. Бащата отговори: “Много хубаво. И сега всеки ден, когато няма да се ядосваш на никого, извади от оградата по един пирон.”

След кратко време момчето могло да каже на бащата, че извадило всичките пирони. Бащата го хвани за ръка и му каза: “Това е много хубаво, но погледни, оградата е пълна с дупки. Дървото няма да бъде никога както преди. Когато каквото и да било да го кажеш в гняв, причиняваш на хората, които обичаш, едни рани. И те са подобни на тези в оградата. И хиляди пъти да се извиниш, раните си остават.”

Да нзабравим, че човек е едно много крехко и уязвимо естество. Приятелство, което се гради от години, може да се наруши заради една прибързана немъдра и нелепа дума. Пожелавам да използвате думи за да имате повече приятели отколкото неприятели.

Comments are closed