Празник 30 години салезиани на Дон Боско в България, 25.05.2024, гр. Стара Загора

“На 25. май 2024 година се навършиха 30 години откакто салезианите на Дон Боско са пристигнали в България. На празника беше отслужена тържествена литургия от епископ Христо Пройков, който  произнесе тържествена реч, в която не без емоция спомена нашия любим отец Мартин и благодари за присъствието и дейността на салезианите в България. В литургията участваха свещеници от различни енории в България, салезиани, които в момента работят извън България – о. Ярослав Фогл и о. Яромир Задрапа, както и гости от чужбина. Миряните, дошли за празника, бяха от градовете Казанлък, Бургас, Пловдив, Раковски, София и Ямбол.
След литургията имаше приготвена почерпка, по време на която всички гости имаха възможност да се насладят на вкусна храна в приятната компания на стари приятели. В голямата зала имаше снимки със спомени от работата на салезианите с децата. Имаше много усмивки, стари и свидни спомени, събирани през тези 30 години. По време на тържеството бяхме щастливи, че присъстваха млади хора, които са посещавали дейностите ни през годините като деца.
След почерпката дойде ред на народните танци, после отец Петр Немец, който е един от първите салезиани пристигнали в България, прожектира снимки и сподели мили спомени за своето пристигане в нашата държава. След това Маркос Дала Сиа представи дейностите през изминалата година. В презентацията, обобщаваща 30-те години на работа и живот в България, имаше много емоции, любов, вяра, надежди, труд, усилия и себеотдаденост, които салезианите са вложили през всички тези години и продължават да влагат и днес.”
Анна Кисьова и Росица Димова
Празникът нямаше да е същият без помощта на доброволците, които работят тази година при салезианите: Вацлав Венцл, ЕКС доброволец, Георги Кавърков, Иван Дашкевич, ЕКС доброволец, Катерина Станчева и Наталие Фейцова, ЕКС доброволец.

Comments are closed