Празник на Св. Йоан Боско в Казанлък и Стара Загора, 28-29. януари 2023

Миналия уикенд Салезианското семейство в България, заедно с приятели и благодетели, отбеляза празника на Свети Йоан Боско. Богослужебната дата е 31. януари, но тази година празненствата бяха няколко дни преди това.

В събота, 28. януари, тържеството се състоя в енория „Св, Йосиф” в град Казанлък. Там бе отслужена Света литургия, която оглави Епископът на католическа епархия „Св Йоан XXII“ монсеньор Христо Пройков. Той бе придружен и от свещеници и богопосветени на епархията, дошли от Ямбол, Пловдив, София и други места.

След Светата литургия имеше програма със салезиански песни, изпълнени от младежи и доброволци от Стара Загора, презентация на Курса за аниматори, който се провежда всяка година и накрая театрално представление, подготвено от млади хора от София заедно със сестрите Евхаристинки. Празникът завърши с почерпка и футболен мач за най-малките.

Тържествата продължиха и на 29. януари, неделя, в град Стара Загора. В център „Дон Боско“, разположен до ромския квартал, имаше специална програма за децата от квартала. Тя започна с поредица от игри, разпределени в целия комплекс, където децата, около четиридесет, се забавляваха и се насладиха на празничния ден. Игрите бяха организирани от екипа на фондация „Дон Боско България” и се ръководеха от група аниматори от Пловдив, Ямбол и Стара Загора.

След игрите програмата продължи със салезиански песни. В края на игрите епископ Пройков отправи нежни и мили думи към децата. След това беше отслужена Света литургия, в която участваха петдесет души. И тук празникът завърши с почерпка за всички.

Въпреки неблагоприятното време – ниските температури и периодичните валежи, участието, както на децата и младежите, така и на гостите, надмина очакванията ни. От всичко преживяно, особено искаме да подчетаем важното участие и отдаденост на младите аниматори, както за пиесата, така и за игрите. Благодарим от сърце за присъствието на епископ Христо Пройков в двете тържества. По този начин епископът присъства по специален начин, почете Дон Боско и доближи бащинското си присъствие до Салезианското семейство в България.

Comments are closed