Среща за призвания

dsc00874dsc00876От 10 до 12 декември в гр. София, в манастира при отците кармилитани, на ул. “Анджело Ронкали” 4, се проведе четвъртата и последна младежка среща на тема – „Призванието в живота“. Конкретната тема на срещата в София беше “Призванието и зрелостта на човека”.

dsc00878dsc00879Срещата започна на 10 декември в петък вечер с настаняване на младежите, които бяха около десетина на брой. Всички вечеряха с о. Петр Цвркал, който запозна всички с програмата за предстоящите дни. В същата вечер последва игра и беседа, изнесена от о. Тадей – кармелит, на тема “Зрялост на човека”. Той разказа за примери от Библията как Господ призовава човека. Късно преди сън всички се помолиха заедно с вечерна молитва в църквата (подготвена от сестрите евхаристинки), последвана от думичка за лека нощ.

dsc00881Съботният ден започна с размишление и утринна молитва, подготвена от сестрите мисионерки на милосърдието. Последва закуска и беседа на тема “Синдром на изгаряне”, подготвена от о. Сречко – кармилитан. Той насочи вниманието на младежите към примера на призванието на пророк Йона. Веднага след това последва игра и беседа на тема “Вътрешното изцерение”, водена от о. Петр Цвркал. Той говори за това, че без духовно изцерение трудно човек би разпознал своето призвание в живота и затова бе важно младежите да научат повече за него. Нужно е за човека, който е наранен, да признае това и да се върне към болката, която иска да забрави, и да я предаде на Исус с доверие и благодарност. След беседата последва Св. литургия по латинкси обред и обяд. След като младежите похапнаха добре, имаха възможност да пишат въпроси и да пускат в кутията с въпроси, на които вечерта духовниците щяха да отговорят. Записваха се също и за часове за индивидуално обожаване през нощното бдение, което предстоеше през нощта. Не след дълго всички потеглиха с два микробуса към манастира при сестрите кармилитки в София. Придвижването беше трудно, тъй като денят беше официален работен ден и имаше натоварено движение. За повечето от младежите манастирът беше непознат. Имаха интересен разговор със сестрите, които живеят затворен живот, само в манастирската света обител. Една от тях – С. М. Вероника от Словакия разказа за призванието си. Всички останаха много доволни от тази среща, след която се прибраха отново в манастира на отците кармилитани. Там бе изнесена последната беседа на тема “Накъде да продължим?”от о. Енцо. Той ни обясни, че накъдето и да вървим, нашият живот има за цел среща с Христос. Пътят към Него е главното направление. След нея последваха духовни разговори, на които младежите споделяха с духовните лица своите търсения и можеха да намерят духовна подрепа и съвети. Имаше възможност за Св. изповед. Последва вечеря и отговор на въпросите от кутията. Накрая на вечерта младежите имаха вечерна молитва и обожаваха цяла нощ Исус в Св. причастие. Това беше особено силен момент за всички, защото всеки имаше възможност да остане съвсем сам с Исус за поне половин час.

Неделният ден започна както обикновено с обща молитва, като обаче след нея сестрите евхаристинки обясниха накратко особеностите на Св. литургия от източен обред. Веднага след това младежите закусиха и потеглиха всички до катедралния храм “Успение Богородично” в София. След като се върнаха обратно в манастира на отците кармилитани, те дадоха оценка на събитието, което се състоя, и заедно обядваха.

Това бе последната от 4 такива срещи. Тя беше като заключение на всичко онова, което младежите бяха научили от предните. Ако през предходните срещи, които се състояха в Казанлък, Белене и Раковски, те се запознаваха с видовете призвание, и как да го разпознаят, то тук те бяха вече предизвикани да вземат решение за конкретните стъпки, които да предприемат в живота си.

Анелия.

Comments are closed