Празник на Дон Боско, 29-30.01.2022, гр. Казанлък и гр. Стара Загора

На 29 януари в Казанлък, а на 30 януари в Стара Загора за пореден път отпразнувахме Празника на св. Йоан Боско. Тази година на 31 януари се навършиха  134 години от неговата смърт.
В Казанлък бе отслужена тържествена литургия от Н. В. Пр. епископ Христо Пройков. В литургията участваха и всички салезиански свещеници, живеещи в момента в България – от. Петр Немец, от. Петр Цвркал, от. Иржи Свобова, от. Мартин Илек. В проповедта си епископ Пройков ни припомни основни моменти от живота на Дон Боско, както и трудни моменти, в които той е проявявал своята силна вяра и е заставал твърдо зад своята мисия.
Децата, младежите и доброволците от фондация „Дон Боско България“ бяха подготвили кратка забавна програма – с игри, музикални изпълнения, балет и пиеса.
Пандемичната обстановка не позволи да има много гости, както и да се срещнем, по обичайния начин – неформално, след програмата, но въпреки мерките празничният дух беше сред нас. На гости бяха и скаутите от Католически скаути – България.
В Стара Загора литургията бе отслужена от пловдивския помощен епископ монсеньор Румен Станев. В проповедта си той изтъкна голямата признателност, която изпитва към Св. Йоан Боско и неговата мисия.
След края на литургията отново имаше програма, подготвена от децата, младежите и доброволците от Европейския корпус за солидарност. В представената пиеска беше пресъздадено началото на центровете Ораторио или с други думи – известната среща на Дон Боско с младия зидар.
На  празненството имаше уют, атмосферата беше семейна. Усещаше се радостта да сме заедно.

Comments are closed