Празник на Дева Мария, Помощница на християните.

   Скъпи братя и сестри,
Днес си припомняме празника на Дева Мария Помощница на християните. В живота на Дон Боско, Дева Мария заемала много важно място. Той напълно разчитал на нейната помощ. Можем да кажем, че за първи път му се явила Дева Мария, когато бил на девет години. Сънувал, че пред къщата им са се събрали много момчета. Едни се смеели, други играели, а повечето от тях богохулствали. Малкият Йоан не могъл да понесе богохулството, опитал се да им каже, че това не е хубаво. Но като не помогнали думите, се нахвърлил върху тях с и ги набил с юмруци. Изведнъж пред него се появил тайнствен човек и казал: „Не се бой, а с любезност и приветливост ще спечелиш тези момчета. Малкият Йоан се разплакал: „Как ще постигна това? Нищо не умея …” „Ето твоята учителка” казал непознатият мъж и посочил с ръка към красивата жена, която се появила до него. В този момент момчетата изчезнали и на тяхно място се появили диви зверове. Жената му казала: „Тук е твоето място, трябва да превърнеш тези хищни зверове в кротки агънца.” Един ден всичко ще разбереш. И в същия момент се е събудил. Много бил уплашен и нищо не разбрал. Чак по-късно разбрал че тези двама човека са били Исус и Дева Мария. Този сън го съпровождал цял живот. Една година преди смъртта си бил в Рим, където присъствал на освещаването на една църква, която бил построил. По време на литургията плачел. Хората до него са мислили, че нещо го боли. Но след литургията Дон Боско им казал, как е разбрал за съня, който имал на девет години. По време на литургията разбрал колко много се е грижила Дева Мария за него. Когато построил църквата в Торино, казал, че всяка тухла в тази църква би могла да разказва за помощта на Дева Мария. Затова се уповавал на Дева Мария с титлата Помощница на християните. В Торино и наоколо било прочуто, че Дон Боско прави чудеса. Той обаче винаги казвал, че чудесата не ги прави той, но Дева Мария. Веднъж бил срещнал на пътя си една жена, която в ръцете си държала болно дете, покрито с пъпки. Запитал я:
            – Колко време боледува детето?
            – Откакто се роди – отговори жената.
            – Ходила ли сте с него на лекар?
            – Да, но всички лекари са ми казали, че детето не може да се излекува.
            – Желаете ли детето ви да се изцери?
            – Аз бих била много щастлива, ако детето ми би могло да оздравее.
            – Вярвате ли, че Дева Мария може да изцери бебето?
            – Вярвам, но мислите ли си, че аз заслужавам такава милост? Ако Ми го изцери, ще дам на Дева Мария всичко, което ми е скъпо.
            – Имам предложение. Отидете да се изповядвате и се причастете. Девет дни се молете с молитвата „Отче наш“ и „Радвай се“. Същото нека направи и съпругът ти. Дева Мария ще ви помогне. Дон Боско благословил детето и си тръгнал.
Той имал обичай всяка неделя след литургия да приема хора, които имали най-различни въпроси и нужди. Две седмици след срещата с жената, тя се появила с оздравялото дете, за да му благодари. Той вече бил забравил и трябвало жената да го подсети. Донесла златен пръстен, обеци и герданче. Казал му: – „Това е подарък за Дева Мария.“ Дон Боско обаче разбрал, че жената е много бедна и затова взел само пръстена и останалото оставил на жената. Тя не искала, но когато я убедил, че Дева Мария няма да се сърди, приела обеците и герданчето обратно.
По този начин Дон Боско ежедневно се срещал с конкретната помощ на Дева Мария. Нека и ние не забравяме, че Тя може да ни изпроси много неща, само трябва да повярваме в това. Амин.

Comments are closed