Салезианско предложение за Великденското постно време

Братя и сестри, скъпи приятели,      
през постното време, постепенно ще се откажем от местните и млечни продукти и няколко пъти ще сме призовани към пост. По този начин ние публично показваме, че приемаме призива за покаяние. Целта на покаянието е, освен всичко друго, да се възстановят основните взаимоотношения в живота – връзката с Бога, връзката със себе си и връзките с други хора. В своята Проповед на планината Господ Иисус Христос ни предлага няколко средства за постигане на това: покаяние, молитва, пост и милостиня.

За нас Великият пост е преди всичко призив към пост. Постът обновява нашите духовни сили и ни дава възможност да възприемаме Христос в нуждите на ближния. Има много начини, по които можем да се откажем от нещо приятно за нас в полза на другите: например да ограничим пушенето, алкохола, кафето, сладкишите, развлеченията, телевизията, ненужното сърфиране в интернет, лукса или други неща, които не са абсолютно необходими за живота. Ограничавайки консумацията си, можем не само да облагодетелстваме страдащите хора, но и да обогатим себе си. И можем да превърнем поста в даване на другите – в милостиня.

Ние, Салезиани на Дон Боско, бихме искали да ви поканим към една дейност по време на тазгодишния пост, която може да ви придружава през целия пост, и в същото време можете да помогнете за добро дело.  

На снимката виждате “постна касичка”, която можете да вземете вкъщи от вашата енория или да я поръчате на jelecek@donboskobg.org; 00359 894 550 622 Франтишек Йелечек, и да я сглобите според приложените инструкции.

Опитайте се да измислите дейност в семейството ви, в която ще участвате в тазгодишния пост: например, няма да купувам сладкиши. Сложете спестените по този начин пари в касичката.

Приходите от тази “постна касичка”, ще помогнат за изграждането на училище, младежки център и църква в Стара Загора, както и за нашата работа с деца и младежи.

Вашият пост ще се превърне в милостиня, която помага на конкретно дело и конкретни деца.

След Великден пуснете в кутията бележка с вашия адрес (име, фамилия, улица и номер, град и пощенски код, телефонен номер).

След това дайте касичката на вашия енорийски свещеник. Ние ще изтеглим трима победители от всички кутии, които ще възнаградим със следните награди:

1-во място – обяд с общността на Салезиани в Стара Загора и екскурзия в новостроящите се училище и църква.
2-ро място – комплект Lego City            
3-то място – комплект Lego City

През Великия пост, ние като общество всяка вечер ще се молим от 21:00 часа за всички вас, които ни помагате и които ще участвате в нашата работа по този начин. Ние ви подканваме да направите същото, присъединете се към нас в молитва всеки ден. И тази молитвена общност ще бъде добра подготовка за празнуването на Възкресението Христово.

Пожелаваме на всички вас радостно изживяване на Великия пост, желаем ви радост от промяната на вашите взаимоотношения и щастие за даряващите и получаващите.

От име на Салезиани на Дон Боско
Отец Петр Цвркал, директор на монашеско общество

Comments are closed