Аниматорски курс

Аниматорски курсЕто, че дойде време за нашата поредна аниматорска среща, за някои от нас последна. В петък, 12 април, по Божието провидение се събрахме отново в Казанлък. Главните герои – аниматорите от В и С курс. Бяхме много радостни, че се срещаме отново, за да споделим тези три дни, както помежду си, така и с отците.

В Петък вечерта и в събота до обед програмата включваше беседи от о. Ярослав върху призванието на аниматора, как да го живеем във всекидневието, и възпитането; също така о. Петър ни научи на интересни игри, които и ни разведриха. Следобеда на втория ден, прекарахме в ромската махала в Стара Загора.

Ден на Африка

Доброволците бяха подготвили африкански ден и ние се присъединихме. Беше много весело, децата чрез игри и презентация откриха един нов свят. Дори опитахме традиционна храна и пяхме африканска песен. След това се отправихме към църквата за Света Литургия. До края на вечерта имахме беседи – как да водим духовния си живот, от о. Ярослав и за контрацепцията – от Доминика. Преди да се върнем в Казанлък, гледахме филм срещу аборта и го обсъдихме.

В последния ден на нашия курс, участвахме в Литургията. Накрая’клВ курс получихме сертификати, които удостоверяват, че сме салезиански аниматори и о. Ярослав ни благослови. Бяхме много развълнувани. Разбира се, това не означава че сме приключили нещо, а напротив – тепърва в нашия живот да прилагаме наученото, независимо дали ще е в работата с деца в енориите, в летните лагери или с нашите деца някой ден.

Благодарим на всички отци Салезиани и доброволци, които организираха и участваха в тези срещи. Всяка от тях беше среща в Христа. Научихме не само как да живеем според християнските ценности, но и как да ги предадем на другите. Благодарим на Бог за дара на приятелството, и макар че живеем далеко един от друг, сме заедно в мислите и молитвите.

Цветелина Йонкова

Comments are closed