Представяне на книгата “Йоан Павел II – Папа, какъвто не е имало”

papa-kniga

Корица на книгата

img_1912-11

Отдясно наляво: о. Мартин Илек, монс. Христо Пройков, Кристина Банова, Весела Садовска

Книгата „Йоан Павел – Папа, какъвто не е имало“, бе представена пред старозагорската общественост на 17 май в Регионалната библиотека „Захарий Княжески. Книгата е за живота на доскорошния Папа, а авторът – близкият му приятел  отец Мечислав Малински. Поводът за представянето е скорошното обявяване на Папа Йоан Павел II за блажен.

Организатор на събитието е Католическата църква в Стара Загора. Почетни гости на събитието бяха монсеньорът на католическата екзархия Христо Пройков, Весела Садовска от фондация „Комунитас“, издаваща книгата и Кристина Банова – председател на Полския клуб в Стара Загора.

img_1917-1

Кристина Банова чете стихотворения на папата на полски, с превод

Стихотворения от папата бяха четени на полски и после на български.  Монсеньор Пройков поясни на аудиторията, че това е Папата, с когото сме най-свързани.

img_1919-11

Монс. Христо Пройков

Досега в историята на България в два случая са идвали кардинали, които после са ставали папи – Формоза Портуенски – по времето на княз Борис и Анджело Ронкали, който е папски нунций в България в периода 1925-1931 г., а по-късно става Папа Йоан XXII. Първият Папа, дошъл в България, обаче, е Йоан Павел II, който според монсеньора изпитвал особена симпатия към България.

img_1924

г-жа Снежана Маринова, Директор на Регионална Библиотека "Захарий Княжески"

Директорът на библиотеката – г-жа Снежана Маринова накрая също пожела да изрази положителните си впечатления от представената книга, особено относно вниманието, което Папата отделя на светите братя Кирил и Методий в една от енцикликите си.

Comments are closed