Поклонничество в Хасково

dsc01746Поклонничество в Хасково

На 27.02.2010 год. се проведе поклонничество до статуята на Света Дева Мария в град Хасково, от енориашите на Казанлъшката, Старозагорската, Пловдивската и Кукленската енории. То бе организирано от енорийските свещеници от Казанлък и Стара Загора – от. Петр Немец и от. Мартин Илек. Поклонниците тръгнаха от своите енории и с Божията помощ се срещнаха в гр. Хасково при статуята на Дева Мария.

Монументът св. Богородица в Хасково предствлява издигаща се над града, от височината на младежкия хълм, статуя от полимер-бетон. Скулптурата е висока 14 метра, тежи 80 тона и стои върху 17 метров постамент, който отвътре е параклис. Света Богородица с младенеца се счита за покровителка на града.

С тази стауя през 2004 год. градът влиза в гнигата на Гинес, с рекорд в раздел “Религия” – най-високата статуя на Св. Богородица в света. Идеята за паметника дава кметът на града Георги Иванов, а проектът е изпълнен от Петьо Александров и колектив.

Монументът е тържествено открит на празника Рождество Богородично на 08.09.2003 г. и е осветен от Митрополит Арсений.

Всички поклонници запалиха свещи в параклиса и се помолиха за своите близки и своите семейства, за настоящето и бъдещето. Служителката на параклиса разказа вълнуващо за живота на Дева Мария и Божия син Иисус Христос.

След това всички се отправихме към джамията – свещенният храм на мюсюлманите. Джамията в гр. Хасково е най-старата в България. Тя е на над 600 години. Посещението беше приятно. Бяхме посрещнати от имама и ходжата на джамията. Имамът говори и разяснява на всички за тяхната вяра, за приликите и разликите между християнската и мюсюлманската религия. Задавахме много въпроси и той с удоволствие отговори на всички тях. Чувстваше се, че посещението ни го прави щастлив и затова разказваше и разказваше. На въпроса за разликите между двете религии, той отговори, че съществената е само една – за мюсюлманите Исус Христос не е син Божий, а пророк.

Излязохме доволни от джамията и с колите се отправихме към Стара Загора. Там се настанихме в гостната на енорийския дом.

След скромна почерпка се настроихме и приготвихме за темата, водена от от. Петр Немец. Темата бе озаглавена “Огромната сила на човешкото слово и особено на Божието слово”. Рзамишлявахме и разсъждавахме върху посланието на ап. Павел до Ефесияни, гл. 4.

Получихме и домашно, да напишем кога и как сме били докоснати от Божието слово.

Срещата приключи с благослов към всички, направен от от. Мартин Илек.

Госпожа Пенка

Comments are closed