Среща на родители в гр. Хасково

haskovoСреща на родители в гр. Хасково – 27.02.2010.

Тази променлива събота, редуваща се с малко дъжд, вятър и слънце, не ни отказа да се съберем около 18 родители, придружавани от двама салезиани пред монумента на „Света Богородица” за превърналата се вече в традиция среща с родителите на деца, с които салезианите работят.

Статуята наистина е впечатляваща. Тя е най-високата статуя на Света Богородица в света, вписана в книгата на Гинес, намираща се на красив хълм в гр. Хасково, издигната за една година и открита през 2003год. Висока е 15 метра, с фондамент от 2 метра, а общата й височина, заедно с параклиса „Въведение Богородично”, намиращ се под статуята е 32,8 метра.

След хубава молитва на броеницата за нашите деца и семейства в параклиса се отправихме към Хасковската джамия, която ни изненада с топлото гостоприемство на верните, молещи се в този момент в нея и доброжелателното отношение на имама.

Въпреки че не е много голяма самата джамия, имамът ни даде богата информация относно нейната история, мюсюлманската вяра и тяхната свещена книга „Коран”. По-голямата част от нас влизаше за първи път в мюсюлмански храм и бяхме приятно изненадани от приликата между мюсюлманската и християнската религия – и по-точно любовта към ближния, независимо неговото вероизповедание.

След обяд потеглихме към Стара Загора, където салезианите както винаги ни посрещнаха много мило и любезно и ни запознаха по-конкретно с дейностите си. Размишлявахме върху Посланието на апостол Павел до Ефесяни 4,1-5,2 и разбира се ни дадоха домашна работа, за да напредваме във вярата си и в това да бъдем добри родители, преценяващи правилно силата на словото. Защото Добрата дума лекува сърца и отваря врати.

С много нови запознанства, приятни емоции и спомени се разделихме до следващия път.

Благодарим сърдечно на отците салезианите за тази среща.

Comments are closed