Среща на участници на състезание Дон Боскo

p1340750В дните 29ти до 31ви януари 2010 г. беше проведена младежка среща, която включваше финала на състезанието “Дон Боско” в гр. Казанлък, манастира при отците салезиани. Началото беше обявено в петък за 19 ч., което започна с вечеря. Програмата продължи до неделя и бе увенчана с тържествено честване на празника на Св. Йоан Боско.

Младежката среща започна с вкусна вечеря, след като част от младежите се бяха вече събрали. Когато всички вече бяха сити, отец Ярослав събра младежите за една интересна беседа на тема: Дон Боско и чудесата и трудностите, през които той е преминал. Това, което впечатли всички ни е, че той наистина неуморно е работел в служба на Бога. Често се налагало да спи само 8 часа на седмица.

След тази кратка беседа, която можеше да продължи и доста повече време, понеже всички младежи бяха увлечени от сладкодумния разказ на отец Ярослав, следваше друга част от програмата. Това бяха много интересни игри, подготвени от доброволеца от Чехия – Лукаш. Всички имаха възможност да се запознаят с наскоро ремонтирания център за деца и младежи “Оазис”, където се и проведоха игрите. След като всички поиграха  и вече им се доспа, бяха поканени от отците за вечерна молитва в параклиса. Тя завърши с думичка от отец Петр.

На 30ти януари станаха всички рано от сън за ранна молитва от 7:30, последвана от Света Литургия. След тази радостна среща с Бога, отците поканиха младежите за нова игра. Те бяха разделени на два отбора и  трябваше да съберат пари за закуска и за иконата на Св. Йоан Боско. Тя продължи доста дълго, чак до обяд. След неуморни усилия на младежите, които имаха къде по-тежки, къде по-леки изпитания, успяха да съберат пари и за закуска, и за иконата на Дон Боско.

На обяд всички се събраха на масата, поприказваха и след като се нахраниха, младежите се пръснаха да помагат на отците по подготовката за неделния празник на Св. Йоан Боско. Някои заминаха с отец Ярослав до Стара Загора. Други останаха, като и нови младежи пристигнаха.

Вечерта след вечеря всички се събраха заедно в центъра Оазис, и там се проведе финала на състезанието “Дон Боско”. Отците се бяха постарали, както и някои от младежите за подготовката му и беше наистина много интересно. Всички бяха много увлечени и им се играеше дълго, но нямаше как, трябваше скоро да се приготвят за сън, защото вече беше станало късно. Всички се запътиха към параклиса, където се помолиха заедно. Вече параклисът трудно побираше многото младежи, които се бяха събрали. Думичка за лека нощ каза отец Яромир.

На 31ви януари се проведе отново ранна молитва от 7:30, след което всички закусиха и започнаха да помагатp1340830 в приготвянето на масите, т.к. щеше да има вкусна почерпка след Светата Литургия. Не след дълго дойде и нейният ред. Всички се събраха в църквата. Имаше много гости. Специално участие имаха децата от Стара Загора, които бяха подготвили хубава програма с пиеси, танц и песни.

Анелия Боева

Comments are closed