Празникът на св. Йоан Боско 2010 г.

Празникът на св. Йоан Боско 2010 година в гр. Казанлък,
храм „Св. Йосиф”

p1340848 И тази година, както всяка, откакто салезианите на Дон Боско имат мисия в България, на 31. Януари чествахме деня на нашия покровител св. Йоан Боско.
Тържествената св. Литургия бе водена от Апостолическия екзарх на католиците от източен обред в България Епископ Христо Пройков в съслужение с Н. Пр. Апостолическия нунций в България Архиепископ Януш Болонек и салезианските свещеници Петр Немец, Петр Цвркал, Яромир Задрапа, Мартина Илек и Ярослав Фогл.
Като почетен гост на празника присъства и Чешкия заместник посланика на Чешкото посолство в България – г-н Камаз.
Останалите гости бяха децата и младежите от София, Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Габрово, с които работим, както и възрастни от различните енории.
В проповедта си Н. Пр. Апостолическия нунций в България Архиепископ Януш Болонек говори за необикновенността на св. Йоан Боско, за неговата способност да превръща чудото в обичайност; за важността на свещениците, поради тяхната непогрешимост по време на прошката и освещаването на Даровете; за ценностите на салезианската общност; и пожела на салезианските мисионери в България в скоро време да дадат живот на светилище на името на Богородица Помощница на християните.
След тържествената литургия имаше програма, подготвена от децата и младежите, която включваше изпълнения на китара, малка сценка от живота на св. Йоан Боско и модерни танци от децата и младежите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция на фондация „Дон Боско България”, кв. „Лозенец”, гр. Стара Загора, а сp1340907ъщо и пиеса, подготвена от аниматорите и децата от София, Пловдив и Ямбол.
Празникът продължи в енорийския дом с приятна почерпка, подготвена от казанлъшките енорияши и свещеници.

Мартина Станева

Comments are closed