Въвеждане в чин „Архимандрит” на о. Петър Немец

img_1072На 12.12.2009г. всички миряни от Католическата църква от източен обряд, които познаваме делото на отците салезиани в България, имахме честта и радостта да споделим един прекрасен празник с тях – въвеждането на най-старшия от отците салезиани – отец Петър Немец в чин “архимандрит”, призвание, което се дава на духовни лица за цялостната им дейност и духовна мисия. Празникът се състоя в София в църквата „Успение Богородично”.

Радостта на всички ни беше голяма, като започнем от самия отец Петър, който както винаги скромен прие почетното звание и сподели радостта си с нас. Вълнението на Монс. Христо – нашия владика също беше голямо и разбираемо. Няма може-би по-голяма радост за един духовен водач от това да наградиш с почетно звание духовни служители от твоята епархия, защото това е жест на благодарност за всичко направено за Църквата досега, но също и залог, че Църквата от Източен обряд е имала, има и ще има винаги достойни Христови служители, носещи в себе си светлината на Божията любов и свидетелстващи за нея по най-прекрасния начин.

От своя страна многобройното присъствие на всички младежи, семейства, млади и стари, които изпълваха църквата, казваше само едно: “ Отец Петър, вашата дейност в България през всички тези години е докоснала нашите семейства и е помогнала нашата вяра да се съхрани и расте. Вашите молитви са ни подкрепяли през много трудни и хубави моменти от живота ни, за което сърдечно ви благодарим.”

В проповедта си монс. Христо разказа накратко за живота на о. Петър, за призванието му, за първите стъпки по настаняването му в Казанлък, заедно с о. Антон и началото на дейностите там.

Далечни и чужди са за нас, младежите тези първи и най-трудни години. Но именно благодарение на силната вяра, неуморните усилия и пълното упование в Бог на тези добри свещеници, днес всички ние с удоволствие пътуваме до Казанлък за участие в многобройните и различни срещи, организирани от отците салезиани.

Но трябва да признаем още нещо. Ние никога не бихме познавали отец Петър Немец, ако не беше неговото семейство. Хората са казали: „Свещ от свещ се пали”, което ни показва за пореден път, че само в едно добро и истинско християнско семейство се раждат прекрасни хора, носещи силна вяра в сърцата си и неуморен стремеж да я споделят с други.

След прекрасната Света литургия, отслужена от много свещеници, председателствана от нашия владика – епископ Христо Пройков и в присъствието на Н.В.П. Апостолическия нунций – Монс. Януш Болонек, разбира се последваха много поздравления и подаръци, защото отец Петър празнуваше двоен празник – своето въвеждане в чин “Архимандрит” само ден, след като беше празнувал своя шейсетгодишен юбилей.

Младежите, които може би най-пряко са засегнати от дейността на отците салезиани в България, а и по цял свят, не можехме да не останем безсъпричастни. Подарихме скромни, но много символични подаръци, изработени от нас самите: броеница – символ на молитвено общение, образа на Света Богородица, Помощница на християните, която е Покровителка на Салезианското семейство и свещ – символ на светлината, които ние християнските младежи носим.

Спирам дотук, защото делата сами говорят за себе си. Ще завърша само с думите на младежите към о. Петър Немец:

Благодарим на Бога за Вас, затова че Ви създаде да свидетелствувате за неговата Любов! Благодарим Му, че Ви изпрати тук и отреди мисията Ви да докосне и нашия живот….

Благодарим и на Вас, мили отец Петър,

че неуморно ни водите към Бога,

че не се отказвате да бъдете като наш баща,

че като истински приятел ни приемате такива, каквито сме!

Благодарим Ви за хилядите мигове на обич и грижа, с които ни дарявате!

Благодарим Ви, че винаги знаете какво да ни кажете!

Скъпи отец Петър,

Нека Бог благослови Вашия път от тук насетне!

Честит празник!

Росица Стайкова

Comments are closed