Среща за призвания в град Белене

В периода 4-6 декември 2009г. се проведе младежка среща в гр. Белене, която се състоеше от Беседи по темата “Различни пътища на призванието: “Брачен Живот – Монашески и свещенически Живот””.

По темата “Брачен Живот” ни посети семейна двойка, която е заедно от 23 години. Те ни разказаха как е тръгнал техния път, кое ги е накарало да приемат Исус в тяхното семейство, през какво са минали и как приемат те това призвание.

По темата ” Монашески и свещенически Живот” ни говориха свещениците, които бяха с нас на тази среща. Дадоха ни доста примери, за които даже не бяхме чували, за които и вие може да чуете, ако имате възможност да дойдете на подобна среща на пролет.

Посети ни и отец Койчо, който беше подготвил страхотни примери за светци. От отец Петр Цвркал разбрахме, че всички ние сме призвани за едно нещо и то е да бъдем светци. Друго нещо, което той каза и което ме накара да се замисля е, че само светец може да влезе в рая. Какво значи това??? Според мен означава, че вярата не е само думи и когато разберем това “да хванем призванието Светец с две ръце и да не го изпускаме”.

Също имахме обожаване, през което цяла вечер, събота срещу неделя, свещениците, сестрите и младежи имаха час, през който да обожават.
Сестрите организираха игри, които наистина бяха забавни и благодарение, на които се поотпускахме след беседите.

Срещата завърши с неделна литургия по западен обред, на която чухме една хубава и стойностна проповед дело на Отец Петр Цвркал.
Какво да кажа накрая? Чух неща, които наистина затвърдиха моята вяра и които ми показаха още по-добре правилния път. Разбира се, не се чу глас, който да каже “Ето това е твоето призвание”, но това е нещо, което ние трябва да обмислим, да разберем по един или по друг начин.
Срещата, на мен лично, много ми хареса запознах се с много младежи и свещеници, които не бях срещал и опитах да приема всичко това, което чух и видях.

С нетърпение чакам пролетта, когато ще се състои следващата среща и дано пак да изкараме толкова хубаво колкото ни беше в Белене.

Пол Кочев

Comments are closed